Crștere economică, doar pe hârtie. Care e realitatea, de fapt

de: Mădălina Bahrim
16 09. 2021

Oficial, românilor le merge bine. Statisticile instituțiilor publice arată că țara noastră înregistrează indici buni de performanță economică, doar că realitatea din societate contrazice aceste cifre.

De exemplu, în mediul privat, creșterea economică de pe hârtiile statisticilor oficiale nu se resimte, acuză oamenii de afaceri de la noi din țară.

În societate nu se resimte creșterea economică oficială

O analiză recentă întocmită de Ciel România arată că aproape două treimi dintre antreprenorii români (62%) nu resimt creşterea economică de 13% anunţată de Guvern.

Chiar dacă, în statistici, avem creștere economică, românii nu ajung să se bucure de un trai mai bun din cauza prețurilor crescute, care înghit practic surplusul economic.

62% dintre antreprenorii români chestionați în cadrul analizei spun că nu resimt creșterea economică oficială, „deoarece preţurile la utilităţi, precum şi cele din magazine s-au mărit semnificativ în această perioadă”, arată studiul Ciel România.

Mai mult decât atât, aceeași analiză arată că peste un sfert (26%) dintre companii nu observă nicio schimbare reală faţă de anul 2020.

Conform aceleiași surse, mai mult de 71,4% dintre antreprenori recunosc că, în 2021, gradul de predictibilitate în mediul de afaceri local a scăzut în comparaţie cu anul precedent, şi doar 7,5% dintre respondenţi consideră că a crescut.

Cifrele cu care se mândresc autoritățile în plan economic nu sunt susținute de realitate, spun afaceriștii, „mai ales când, pentru 91,8% dintre antreprenori, costurile cu furnizorii au crescut în această perioadă”. În plus, doar 9,5% dintre companii au înregistrat creşteri ale cifrelor de afaceri.

Analiza a urmărit și modelitatea în care și-au cheltuit banii, oamenii de afaceri, în ultima perioadă. Astfel, aflăm că majoritatea dintre ei au pariat pe digitalizare. Mai exact, 45% dintre cei chestionaţi au făcut investiţii în digitalizare în timpul pandemiei.

Mai mult decât atât, 37% planifică noi investiţii în următoarele luni. Cele mai cumpărate produse software de antreprenori sunt cele pentru firme medii – softuri de gestiune, e-commerce, producţie şi de contabilitate, dar şi cele pentru firme mari – sisteme ERP, în multe cazuri customizate după nevoile specifice ale companiilor.